Projektit

”LUMOTUN SILKKITIEN TARINAT” – festivaalin tavoitteena on rohkaista suomalaisia ja maahanmuuttajia osallistumaan ja edistämään moninaisuutta, suvaitsevaisuutta ja keskinäistä kunnioitusta yhteiskunnassa. Erilaisuuden kunnioitus ei tapahdu itsestään – siihen on kasvettava ja kasvatettava.

Hankkeen tarkoituksena on edistää yhteiskunnan moninaisuutta, lisätä monipuolista erilaisten kulttuurien tuntemusta. Aloittaa yhteiskunta tasolla dialogia eri kulttuurien moninaisuudesta. Edistää kaksisuuntaisten integroitumista yhteiskuntaan ”LUMOTUN SILKKITIEN TARINAT” festivaali alkaa vuoden alussa ja jatkuu loppuvuoden. LUMOTUN SILKKITIE TARINAT tarjoaa laajan väripaletin ja hyvän ikkunapaikan Keski-Aasian maiden kulttuuriin. Toivottavaa tietysti on, että viikkojen jälkeenkin Aasian paikka jää katsojien ja osallistujien sydämiin ja vahvistuu vielä entisestään.

Meneillään olevat projektit 2024

1.

Äidinkielen päivän kunniaksi järjestetään ”DOSTON-EEPOS” konsertti, jossa esiintyvät Suomen ja Keski-Aasian maiden artistit. Konsertin avulla haluamme esittää maailman kielellisen monimuotoisuuden. Kansalliseepos on jokaisen kansan tärkeä kulttuuriperintö, jossa korostuu jokaisen kansan äidinkielen merkitys. Eeppiset perinteet ovat peräisin kaukaisesta menneisyydestä ja kansojen kulttuurin historiassa sen arvo on ikuinen. Konsertissa esiintyvät Pamirin alueen artistit. Konsertti kiertue esiintyy EU maissa, Itävallassa, Saksassa ja Suomessa.

2.

Kirgistanin kulttuuripäivä, ajankohtana huhtikuu 2024, Navryz – juhla. Tällä tapahtumalla pyritään auttamaan ko. vähemmistöjen ryhmiä ja edustajia vaalimaan ja säilyttämään omaa kulttuuriperinnettä sekä tutustuttamaan suomalaisia ja muita etnisiä ryhmiä yhteen maailman hienommista vanhoista kulttuuriperinteistä. Tapahtumissa esiintyvät »Muras» musiikkiyhtye. Artistiesiintymisillä on tarkoitus luoda musiikin, laulun ja tanssin avulla kirgisialaista tunnelmaa pohjolan ulottuvuuteen. Tunnelmallinen ilta, kansallisruoka tarjoilu sekä vapaa yhdessäolo antavat yleisölle kuvan tuntemattomasta kulttuurista ja murtavat monien ennakkoluuloja kyseistä kulttuuria kohtaan.

.

3.

Kesällä järjestetään ”SHASHMAQOM – MUSIC OF THE GREAT POETS OF THE SILK ROAD”. Tapahtuma tuo Shashmaqom etnomusiikin ja tanssiesitykset Suomeen sekä raottaa Uzbekistanin ja Tadjikistanin kulttuurien salojen moninaisuuksia yleisölle. Shashmaqomissa instrumentaaliset kappaleet, lyyrinen laulu, mietiskelevä runous ja tanssi ovat sidoksissa yhteen. Vuonna 2003, ”Music Shashmaqom” on tunnustettu Unesco:n aineettoman kulttuuriperinnön mestariteokseksi. Musiikki- ja tanssiesitykset antavat kulttuurista oivan kokemuksen ja tuovat uzbekistanilaista tunnelmaa lähemmäksi suomalaiselle yleisölle.

Konsertit nähdään Eestissä, Latviassa, Liettuassa ja Suomessa.

.

4.

Uzbekistanin kulttuuriviikko tuo ennennäkemättömät musiikki ja tanssi esitykset Suomeen ja raottaa Uzbekistanin kulttuurien salojen moninaisuuksia yleisölle. Musiikki- ja tanssiesitykset antavat kulttuurista oivan kokemuksen ja tuovat uzbekistanilaista tunnelmaa lähemmäksi suomalaiselle yleisölle. Tapahtuma järjestetään kulttuurikeskus Helsingissä, Jyväskylässä ja Vantaan mahdollisuuksien tori tapahtumassa Esityksessä nähdään perinteisen uzbekki tanssin ja musiikin esityksiä.

.

5.

Turkmenistanin kulttuuritapahtuma. Järjestetään Helsingissä, Vantaalla ja Turussa tarkoituksena on valmistaa laaja ja informatiivinen tietoisku tapahtuma, jonka avulla haluamme aloittaa dialogin kulttuurien moninaisuudesta, kulttuurien välisen vuoropuhelun, sekä keskustelua demokratiasta ja tasa-arvosta. Kulttuuritapahtuman keskiössä on valokuvanäyttely ja yleisö luento. Valokuvanäyttelyllä on tarkoitus tarjota suomalaisille kuvatietoa Turkmenistanin kulttuurista, uskonnosta, sosiaalisesta ja taloudellisesta taustasta. Luennon avulla haluamme herättää kiinnostusta vähemmän tunnettu Turkmenistanin ja näkyvästi avartaa kävijä yleisön maailmankuvaa. Kulttuuriesittely tapahtuvat, Helsingissä Vuosaaren kirjastossa, Vantaalla Hakunilan päiväkeskuksessa. Turussa valokuvanäyttely tullaan esittelemään myös kirjastossa.

.

Meneillään olevat projektit 2019

1.

Lumotun silkkitien tarinat esittelee yleisölle Keski-Aasian maiden kulttuuria. Tarkoituksena on tehdä Keski-Aasian maat yleisölle tutuiksi mm. kansallispukujen, käsityönäytösten ja kansallisruokien avulla. Tapahtuman tavoitteena on halventaa ennakkoluuloja em. vähemmistökulttuureja kohtaan. Lisäämällä tietoisuutta ja kehittämällä uusia keinoja yhtenäisyyden luomiseksi monikulttuurisuuden rinnalla voidaan avartaa ihmisten ajattelu maailmaa.  Se on myös paras tae avoimille ja suvaitsevaisimmille dialogeille kulttuurien väleillä. Tapahtuma paikkana on HKI Maailman kylässä festivaali 25–26.5.2019 Helsingissä.

2.

Lumotun silkkitien tarinat tuo Shashmaqom etnomusiikin ja tanssiesitykset Suomeen ja raottaa Uzbekistanin ja Tadjikistanin kulttuurien salojen moninaisuuksia yleisölle. Shashmaqomissa instrumentaaliset kappaleet, lyyrinen laulu, mietiskelevä runous ja tanssi ovat sidoksissa yhteen. Vuonna 2003, ”Music Shashmaqom” on tunnustettu Unesco:n aineettoman kulttuuriperinnön mestariteokseksi. Musiikki- ja tanssiesitykset antavat kulttuurista oivan kokemuksen ja tuovat Uzbekistanilaista tunnelmaa lähemmäksi suomalaiselle yleisölle.

3.

Lumotun silkkitien tarinat – kulttuuritapahtuma. Tarkoituksena on valmistaa laaja ja informatiivinen tietoisku tapahtuma, jonka avulla haluamme aloittaa dialogin kulttuurien moninaisuudesta, kulttuurien välisen vuoropuhelun, sekä keskustelua demokratiasta ja tasa-arvosta. Kulttuuritapahtuman keskiössä on valokuvanäyttely ja yleisö luento. Valokuvanäyttelyllä on tarkoitus tarjota suomalaisille kuvatietoa Kazakstanin ja Uzbekistanin kulttuurista, uskonnosta, sosiaalisesta ja taloudellisesta taustasta. Luennon avulla haluamme herättää kiinnostusta edellä mainittuihin maihin ja näkyvästi avartaa kävijä yleisön maailmankuvaa.

4.

Lumotun silkkitien tarinat jatkuu dokumentti-elokuva tapahtuma. Se on monipuolinen erilaisten kulttuuriesitysten sarja, joka kokoaa yhteen kulttuuria monissa eri muodoissa. Tapahtuman yhteistyökumppanit  Kazakstanin suurlähetystö ja  Espoocine international film festivaali.