Kazakstan

Kazakstan on Keski-Aasiassa ja läntisimmiltä osiltaan Itä-Euroopassa sijaitseva valtio. Kazakstan on maailman suurin sisämaavaltio. Se vastaa kooltaan koko Länsi-Eurooppaa ja on seitsemän kertaa suurempi kuin Suomi. Suurin osa maasta on hiekan ja ruohon peittämää alavaa tasankoa, mutta maan itäosassa sijaitsee Altain vuoristoalue. Kazakstan ulottuu jopa Länsi-Siperian tasangoilta Keski-Aasian aavikolle ja Volgajoelta Altai-vuorille. Aavikkoa pinta-alasta on lähes puolet ja puoliaavikkoa puolestaan lähes kolmasosa. Altain ja Tian Shanin vuoristoalueet käsittävät hieman yli 10 prosenttia maan pinta-alasta. Suuret ja mahtavat Ural vuoret ulottuvat Venäjältä jonkin matkaa Kazakstanin puolelle.  Kazakstanissa on kolme suurta järveä; Balkhash, Aral ja Kaspij sekä jokia; Ural, Irtysh, Tobol, Sirdaria.

Kazakstanin pääkaupunki on Nursultan.
Kazakstan on Keski-Aasian varakkain maa, joka matkailukohteena on kuitenkin vielä lapsenkengissä. Kazakstan on oikea vastakohtien maa, joka viehättää monia matkailijoita. Maan kulttuuri, ihmiset, ruoka ja arkkitehtuuri ovat ainutlaatuinen sekoitus länsimaalaista, islamistista sekä neuvostoaikojen vaikutteita.

Nykyinen Kazakstanin alue on ollut asuttuna kivikaudelta asti ja siellä on elänyt paimentolaisia ensimmäiseltä vuosisadalta ennen ajanlaskun alkua. 400-luvulta 1200-luvulle sitä hallitsivat eri paimentolaisvaltiot. 1200- luvulla mongolit perustivat hallinnollisia alueita, joista muodostui myöhemmin Kazakstanin Khaanikunta. Mongolivallan aikana perustettiin Silkitien varteen suuret keskiaikaiset kaupungit Taraz ja Turkestan.

 

Pääkaupunki

NUR SULTAN

Pinta-ala

2 724 900 (maailman 9. suurin)

Väkiluku

18 744 548 (7/2018)

Väestötiheys

5,7 henkilöä per neliökilometri

Väestö

Kazakstanilaisia  63,1%, venäläisiä 23,7%, Ubekistanilaisia 2,9%, Ukrainalaisia 2,1%, muita 8,2%

Virallinen kieli

Kazakki

Päätuote

Öljy, kaasu, rautamalmi, kromi

Valuutta

Tenge

Hallitusmuoto

Presidentti

Uskonto

islaminuskoisia (sunnimuslimeja) 47 %, ortodokseja 44 %, protestantteja 2 % ja muita 7 %

Kuvia Kazakhstanista