Uzbekistan

Keski-Aasiassa sijaitseva Uzbekistan on muinaisen Silkkitien keidaskaupunkien ja ikivanhan loisteliaan arkkitehtuurin sekä historiallisten nähtävyyksien keskus.  Uzbekistaniin vahvasti liittyy Unescon maailmanperintökohteisiin luokitellut museo kaupungit  – Samarkand, Bukhara ja Khiva. Kaupunkien historia juontaa juurensa vuosituhannen takaa. Muurien vallit muistuttavat Aleksanteri Suuren armeijan hyökkäyksestä ja Tšingis-khanin laumojen valloituksista sekä Tamerlanin sotureiden taistelutantereelta. Tamerlan teki Samarkandista valtakuntansa mahtavan pääkaupungin. Hänen valtakuntansa ulottuu Mongoliasta Mustallemerelle ja Persianlahdelle. Uzbekistanin vanhimmat kaupungit ovat yli 2750-vuotiaita ja yhtenä tunnetuimmista niistä – Samarkand, yksi maailman vanhimmista kaupungeista.

Alueella sijainneet Hivan, Buharan ja Samarkandin kaanikunnat hallitsivat muinoin kauppaa Silkkitiellä, Aasian halki kulkeneella tärkeällä kauppareitillä Kiinan ja Euroopan välillä.

Uzbekistanissa voi kokea ja nauttia historiallisista nähtävyyksistä, aaltoilevista aavikoista, korkeista vuoristoista, eloisista basaareista ja loistokkaista moskeijoista. Myös ympäristö katastrofin vaikutukset ovat paljain silmin nähtävissä. Viimeisen vuosisadan aikana ihmisten toimesta Aral-järvi on entisajan loisteliaisuudestaan kuihtunut merkittävästi.

Noin 80 prosenttia maan pinta-alasta on enimmäkseen aavikkoa. Itäosassa on vuoria, joiden korkeimmat huiput kohoavat noin 4500 metriin. Maan itäosassa sijaitsee myös Ferganan laakso, joka on Uzbekistanin hedelmällisintä aluetta. Vuodessa Ferganan laaksossa sataa vain noin 100-300mm. Maahan virtaa kaksi suurta jokea, Amudarja Tadžikistanista ja Syrdarja Kazakstanista.

Uzbekistan on Keski-Aasian entisten neuvostotasavaltojen väkirikkain maa, ja tärkeä puuvillan sekä kaasun tuottaja. Sen rajanaapureita ovat Afganistan, Kazakstan, Kirgisia, Tadžikistan ja Turkimenistan.

Uzbekistan on lämmön ja valon keidas. Siellä, yli 300 päivää vuodessa, voit nauttia kirkkaasta aurinkoisesta taivaasta päivällä ja samettisesta tähtikankaasta yöllä. Uzbekistanissa aurinkolämpö yhdistyy ihmisen sielujen lämpöön ja vieraanvaraisuuteen, minkä vuoksi jokainen kehon solu tuntee voimakkaan ystävällisyyden ja vieraanvaraisuuden, joka on olennainen osa jokapäiväistä elämää. Koet aidosti tervetulleeksi olosi.

 

Pääkaupunki

Taškent

Kuvia Uzbekistanista