Kirgisia

Kirgisian tasavalta sijaitsee Keski-Aasiassa Kazakstanin ja Kiinan naapurissa. Vuoristoisen maan luonto ja ikivanha paimentolaiskulttuuri tekevät siitä kiehtovan maan.  Tien Shanin vuoristo kulkee läpi koko maan ja käsittää useita yli 7000 metriä korkeita huippuja.

 

Taivaan vuorten maa

Vuoret. Niissä Kirgisian kansan historia, kulttuuri ja elämä. Ne kuvastavat täydellisen vapauden ja onnen tunnetta. Voit kokea nomadin eli paimentolaisten hengen, ollessasi Tien Shanin ja Pamirin vuoren huipuilla, henkeäsalpaavassa näkymässä linnun perspektiivistä. Vuoren huipuista 29 on  yli 4 000 metriä korketa ja 45  yli 3 000 metrin korkeudessa. Kirgisian pinta-alasta yli 80 % on vuorten peittämää. Vuorten väliset vehreät laaksot, kirkasvetiset järvet ja valkoisen lumen peittämät ylängöt tuovat mieleen Alpit. Tiesitkö muuten, että maailman 12 korkeimmasta vuorenhuipusta peräti viisi sijaitsee Kirgisiassa?

Kirgisian ilmasto vaihtelee kuivasta mannerilmastosta eteläosien subtrooppiseen ilmastoon. Korkeilla vuorilla on erittäin kylmä ympäri vuoden ja lämpötilat laaksoissakin saattavat pudota jopa -30 asteeseen talvisin. Maan koillisosassa sijaitsee Issyk-Kul, maailman toiseksi suurin vuoristojärvi. Maan lounaisosassa sijaitsee Ferganan laakso, jossa Syr-Darian joki laskee länteen kohti Uzbekistania. Ilmasto Ferganan laaksossa on subtrooppinen.

Maassa on yli 2000 järveä, joista isoin on 182 kilometriä pitkä Issyk Kul.  Tämä järvi kuuluu myös alueen kohokohtiin, joka ei kuumien lähteiden ansiosta jäädy edes talven kylmimpinä viikkoina.

Kirgisian ainutlaatuinen luonto on näkemisen arvoinen kokemus, mm. luonnontilainen rotko, kristallinkirkkaat vuori- järvet, vauhdikkaat vuorijoet sekä harvinaisia kasvisto- ja eläinlajeja.  Maassa on 83 eri tavoin rauhoitettua luonnonsuojelualuetta, joista kolme kuuluu Unescon biosfäärikohteisiin.

Vielä 100 vuotta sitten kirgiisit olivat paimentolaisia. Nykyään Kirgisia on yksi niistä harvoista maista, joissa tietty osa väestöstä noudattaa edelleen osittain nomadista elämäntapaa. He asuvat jurtissa eli huovasta tehdyissä teltoissa ja siirtyvät paikasta toiseen olosuhteiden mukaan.

Kansa arvostaa rikasta omaa kulttuuriperinnettä ja tavat kulkevat sukupolvelta toiselle. Kirgisian kansan rikas ja monipuolinen aineellinen ja henkinen kulttuuri on säilynyt hyvin.

Muinaisen silkkitien varrella sijaitsevan maan väestö on monikulttuurinen. Kaksi kolmesta asukkaasta on kirgiisejä, loput ovat venäläisiä, uzbekkeja ja kymmenien muiden kansojen edustajia.

 

Pääkaupunki

Biškek

Pinta-ala

199 951 km2

Kuvia Kirgisiasta